Bariatrische chirurgie en zwangerschap: gaat dat samen ?

Na een chirurgische ingreep om obesitas te behandelen, is het aangeraden om ongeveer twee jaar te wachten alvorens zwanger te zijn. Wat zijn de risico's als deze aanbeveling niet wordt gerespecteerd ? Zijn er bepaalde complicaties verbonden aan een zwangerschap na een bariatrische ingreep ? Close-up op de mogelijkheid om zwangerschap en maagchirurgie te combineren.

Wanneer kan men idealiter zwanger worden na een obesitasoperatie ?

Ongeacht het type obesitaschirurgie dat werd uitgevoerd, is er geen medische contra-indicatie voor een erop volgende zwangerschap. Niettemin is het raadzaam om na een bariatrische ingreep één tot twee jaar te wachten voordat u zwanger wordt. Deze termijn zorgt voor een stabilisering van het gewichtsverlies en is voldoende voor een volledige genezing van de operatie.

Als er echter vóór die periode toch een zwangerschap optreedt, vormt dit geen extra risico voor moeder of kind. De zwangerschap maakt de postoperatieve opvolging alleen wat ingewikkelder. Men moet dan extra attent zijn op een eventuele pijn in de buik en deze snel laten controleren, om uit te kunnen sluiten dat het niet gerelateerd is aan de gastrische bypass, de sleeve gastrectomie of de verstelbare maagband.

Obesitas en de negatieve effecten voor de zwangere vrouw

Terwijl maagchirurgie het risico op complicaties niet vergroot, is obesitas wel een echte risicofactor bij zwangerschap. Overgewicht leidt inderdaad tot een potentieel problematische zwangerschap, zowel voor kind als voor moeder. Obesitasspecialisten raden dan ook ten zeerste aan om een bariatrische operatie te overwegen om een probleem van obesitas te behandelen en om het gewicht te stabiliseren voordat men zwanger wordt.

Risico op een gewichtstoename tijdens de zwangerschap ?

Veel patiënten die voor een operatie kozen, maken zich zorgen over een mogelijke gewichtstoename bij zwangerschap. Nochtans biedt zwanger zijn geen risico op een mogelijke terugval. De maximale gewichtstoename die wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap, 10 tot 12 kg, is niet zodanig hoog dat het de resultaten van een obesitaschirurgie ondermijnt. Een gezonde levensstijl gekoppeld aan een gezond en uitgebalanceerd dieet zijn de sleutels tot succes voor het verliezen van gewicht.

Tips om zwangerschap en behandeling van obesitas te combineren

De  aanbevelingen na een maagoperatie goed opvolgen maakt het mogelijk om deze negen maanden sereen te beleven :

  • Advies vragen aan uw gynaecoloog aan het begin van uw zwangerschap ;
  • Doorgaan met de postoperatieve opvolging met uw bariatrische chirurg ;
  • Opletten met wat u eet ;
  • Een algemene goede levensstijl hanteren ;
  • De maagband niet laten aanpassen net voor de zwangerschap;
  • Iedere maagpijn na een gastrische bypass of een sleeve gastrectomie goed in het oog houden.

Een vraag voor de obesitaschirurgen in Brussel ?

Neem contact op met het multidisciplinaire team van Dr. Jacques Himpens voor meer informatie over de verschillende typen bariatrische chirurgie en de behandeling van obesitas via het online contactformulier.