Gastrische bypass

De gastrische bypass of maagomleiding is een operatie waarbij de grootte van uw maag wordt verkleind. De aldus gecreëerde zak heeft een volume van 15 tot 25 ml. Dr. Jacques Himpens, obesitaschirurg in het Deltaziekenhuis Brussel, informeert u over het onderwerp.

De gastrische bypass: de meest uitgevoerde bariatrische operatie in België

Er wordt zowel in België als in het buitenland veel gesproken over de gastrische bypass, een chirurgische ingreep om obesitas op lange termijn te genezen. Het is de oudste operatie om het gewicht van obese patiënten te doen dalen. Ons land biedt de hoogste concentratie ter wereld aan chirurgen die deze operatie uitvoeren. In 2015 telden we bijna 7.900 by-pass-operaties in België.

Wat is een maagomleiding? Hoe verloopt deze obesitaschirurgie ?

De chirurgische ingreep wordt onder algemene anesthesie uitgevoerd via kleine huidincisies (laparoscopie). De interventie, die in min of meer een uur gerealiseerd wordt, bestaat uit het verkleinen van het volume van de maag en het omleggen van het spijsverteringskanaal. Allereerst verdeelt de chirurg de maag in twee delen. Het kleinste deel van de maag - de proximale zak genoemd - wordt vervolgens verbonden met de dunne darm, zodat het deel van de maag dat niet langer gewenst is niet meer gebruikt wordt.

Kandidaten voor dit type obesitaschirurgie worden meestal de dag voor de ingreep in het ziekenhuis opgenomen. De avond na de operatie kan de patiënt al drinken en een paar stappen zetten. De volgende dag mag hij vloeibaar voedsel eten, en de daaropvolgende dag mag hij het ziekenhuis al verlaten. Uiteraard kan een korter of langer verblijf in het ziekenhuis worden overwogen, al naargelang de omstandigheden.

Ontdek het principe van de bypass op video

Welke patiënten komen in aanmerking voor een gastrische bypass ?

Men moet zowel aan verschillende medische criteria als aan voorwaarden voor een terugbetaling voldoen om in aanmerking te komen voor deze operatie bij obesitas. Om te kunnen genieten van een gedeeltelijke terugbetaling van de maagomleiding door de Belgische Staat, is het absoluut noodzakelijk om aan de volgende vereisten te voldoen:

  • Ten minste 18 jaar oud zijn ;
  • Al minimum een jaar lang serieuse pogingen hebben ondernomen om af te vallen ;
  • Een BMI hebben (body mass index, bereken het hier) groter dan of gelijk aan 40, of groter dan of gelijk aan 35 in combinatie met comorbiditeitsfactoren zoals diabetes, verhoogde bloeddruk, het slaapapnoesyndroom, enz.
  • De chirurg van de patiënt moet een standaard notificatieformulier sturen naar de adviserende geneesheer van diens mutualiteit ;
  • De ziekenhuisinrichting waar de obese patiënt wordt opgenomen moet een register bijhouden met alle bariatische operaties waarvan de modaliteiten door de Commissie voor Verzekeringen zijn vastgesteld.

Verlies van gewicht na een bariatrische bypass operatie

Wetenschappelijke studies tonen aan dat een gewichtsverlies van tussen de 5% en de 10% van het totale lichaamsgewicht een individu in staat stelt om zijn gezondheid te verbeteren. 50% verlies van het overgewicht als gevolg van obesitaschirurgie staat al gelijk aan succes. Met een bypass kan de patiënt zich aan een verlies van 70-80% van zijn overgewicht verwachten. Deze gemiddelden variëren al naargelang verschillende factoren die eigen zijn aan elke individu: zijn genetica, zijn persoonlijke geschiedenis, zijn post-operatieve inzet om zijn levensstijl aan te passen, enz.

De risico's na een gastrische bypass operatie

De meest voorkomende risico's die direct verband houden met een operatieve maagomleiding zijn een slechte genezing, bloedingen, een maagzweer, een vitaminetekort, een longembolie of een luchtweginfectie. Men kan het risico op complicaties aanzienlijk verminderen door een goede evaluatie en een optimale voorbereiding vóór de operatie. Bovendien vormt de algemene anesthesie zelf ook een verhoogd potentieel risico voor de obesitaspatiënt.

Wenst u graag aanvullende informatie of een afspraak in verband met een bypass?

Neem contact op met Dr. Jacques Himpens in het Deltaziekenhuis in Brussel. Ons medisch team zal de nodige informatie zo snel mogelijk aan u doorgeven.

Laatste blogpost

Bekijk al het nieuws

20 jaar ervaring

Ondersteuning op maat

Constant en plurdisciplinair team

State-of-the-art operatiekamers

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Aarzel niet om onze FAQ te bezoeken

E-mail

Neem op elk gewenst moment contact met ons op via ons formulier

Rendez-vous

Maak op elk moment een afspraakonline

Telefoon

Van 08.00 uur tot 18.00 uur (in geval van nood 24 uur per dag bereikbaar)

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.