Gastrische plicatie om gewicht te verliezen

Er worden verschillende chirurgische oplossingen aangeboden aan patiënten met overgewicht in Brussel. Uw obesitaschirurg voert echter niet alle bestaande procedures uit. Uitleg hier, waarom we bijvoorbeeld de maagplicatie, een recente techniek die minder gedocumenteerd is dan de sleeve of bypass, niet uitvoeren in ons ziekenhuis.

Wat is een maagplooiing ?

De gastrische plicatie of maagplooiing is een operatie die sinds 2007 wordt uitgevoerd. Het gewichtsverlies blijkt minder groot dan bij de sleeve of de bypass.

Het betreft een verkleining van de maag door het leggen van plooien en deze te naaien. De ingreep wordt uitgevoerd via een laparoscopie of kijkoperatie : kleine sneetjes in de buik maken de doorgang mogelijk van lange chirurgische instrumenten, onder toezicht van een camera.

 • Deze ingreep vereist geen implantatie van vreemde lichamen zoals bijvoorbeeld het geval is bij een maagband ;
 • Het veroorzaakt geen verlies van maagweefsel, er wordt niet in de maag gesneden.

Vergelijking tussen een sleeve gastrectomie en een gastrische plicatie

Iedere operatie die erop uit is morbide obesitas te genezen heeft zowel voor- als nadelen.

De sleeve gastrectomie kan worden vergeleken met een maagplicatie. Beide bestaan erin de maag te veranderen in een buis, om de beschikbare ruimte te verkleinen.

 • Minder gewichtsverlies dan bij een sleeve gastrectomie : vandaar dat een maagplicatie wel door sommige teams wordt aangeboden, maar enkel bij mensen die geen significant overgewicht hebben ;
 • Omkeerbare chirurgische ingreep : een plicatie is gedurende de eerste 6 weken omkeerbaar. Daarna laat de genezing van de maag het niet meer toe. Een sleeve gastrectomie is nooit omkeerbaar, gezien het de verwijdering van twee derde van de maag inhoudt;
 • Minder complicaties dan bij een sleeve : het risico op postoperatieve complicaties is groter bij een sleeve gastrectomie (loslaten van hechting, ...). Een plicatie kan echter een maagobstructie veroorzaken wanneer de buis die verkregen werd door het leggen van plooien niet homogeen is.

Vergoeding van de kosten bij een behandeling van obesitas in België

Het Belgisch Staatsblad vermeldt de voorwaarden om de kosten van uw obesitasoperatie terugbetaald te krijgen. Wanneer er geen antecedenten zijn in de obesitaschirurgie, zijn deze als volgt :

 • Een BMI hebben gelijk aan of groter dan 40 ;
 • Ligt de BMI tussen 35 en 40, dan moet men ook comorbiditeitsfactoren hebben : de pathologieën gerelateerd aan obesitas zijn de volgende : hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu.
 • Bewijzen voorleggen van meer dan een jaar een dieet te hebben gevolgd ;
 • Dossier aanvaard krijgen tijdens een multidisciplinaire vergadering.

Een obesitaschirurgie die niet aan deze criteria beantwoordt, zou niet vergoed worden.

Uw obesitaschirurg die in Brussel opereert, blijft op de hoogte van de evolutie, de follow-up en de resultaten met betrekking tot de gastrische plicatie en de nieuwe chirurgische technieken, zoals de gastrische mini-bypass, die uitstekende resultaten boeken.

Is uw obesitasoperatie een mislukking ?

Het gebeurt dat sommige patiënten naar de obesitas praktijk komen met problemen na hun maagplooiing. Het multidisciplinaire team rondom uw bariatrische chirurg probeert dan de oorzaak van het ervaren falen te begrijpen en te achterhalen hoe het komt. Voor ieder van onderstaande problemen kan een oplossing worden geboden: chirurgisch, psychologisch of een dieet.

 • Technisch probleem met betrekking tot de chirurgische ingreep : in geval van een maagobstructie kan een interventie de procedure ongedaan maken. Het openvouwen van de maag kan een perforatie of blijvende littekens veroorzaken, maar complicaties zijn uitzonderlijk. Een gastrische plicatie kan mogelijk niet voldoende gewichtsverlies blijken te geven. In dat geval kan een conversie naar een bypass worden overwogen.
 • Maagreflux: bij een ernstige vorm kan de plicatie worden aangepast in een gastrische bypass ;
 • De patiënt heeft moeite de richtlijnen voor een gezonde levensstijl die tijdens de ziekenhuisopname werden gegeven te volgen (snoepen, enz.) ;
 • De psychologische gemoedstoestand of de situatie van de patiënt werken het verwachte gewichtsverlies tegen (bijvoorbeeld alcoholisme, ...)
 • De patiënt is in conflict met zijn nieuwe zelfbeeld : dan wordt een psychologische ondersteuning voorgesteld.

Lijdt u aan een ernstig overgewicht en wilt u uw toevlucht nemen tot obesitaschirurgie met bewezen resultaten? Neem contact op met Dr. Himpens

Neem contact op met het multidisciplinaire team van Dr. Himpens in Brussel voor meer informatie over maagoperaties of een maagplicatie, of maak een afspraak voor een consultatie

20 jaar ervaring

Ondersteuning op maat

Constant en plurdisciplinair team

State-of-the-art operatiekamers

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Aarzel niet om onze FAQ te bezoeken

E-mail

Neem op elk gewenst moment contact met ons op via ons formulier

Rendez-vous

Maak op elk moment een afspraakonline

Telefoon

Van 08.00 uur tot 18.00 uur (in geval van nood 24 uur per dag bereikbaar)

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.