De maagband

Het plaatsen van een maagband is een laparoscopische obesitasoperatie die bestaat uit het plaatsen van een verstelbare ring rond het bovenste deel van de maag, zonder in deze laatste te snijden.

Werking van het regelsysteem van de maagband en verloop van de bariatrische interventie

De werking van de instelbare ring is anders dan die van een gastrische bypass of een sleeve gastrectomie. De interventie is ook een stuk eenvoudiger, er wordt geen deel van de maag verwijderd. Rondom het bovenste deel van de maag wordt een ring bevestigd die met een slangetje verbonden is met een doosje aan de buikwand. Via deze doos kan de chirurg vloeistof injecteren of verwijderen. Die vloeistof blaast een kussentje aan de binnenzijde van de ring op, waardoor de diameter van de opening waardoor het voedsel moet passeren wordt verkleind. Op die manier wordt er een kleine zak gevormd in het bovenste deel van de maag. Wanneer dit deel vol is, kan men een gevoel van verzadiging ervaren. Wanneer de ring niet is opgeblazen, blijft de diameter groot en is de situatie vergelijkbaar met die ervoor. Wanneer deze goed is ingesteld, geeft een opening toegang tot de rest van de maag.
Het plaatsen van een verstelbare maagband vereist over het algemeen een ziekenhuisopname van twee dagen. Deze periode kan verschillen afhankelijk van geval tot geval.

Postoperatieve voedingstips

Het is belangrijk om na deze bariatrische ingreep langzaam te eten en goed te kauwen, zodat het voedsel door de vernauwde opening naar de maag kan gaan. Voedsel gaat van boven naar beneden, vanaf de mond naar de maag, en wordt voortgestuwd door samentrekkingen van de slokdarm. Wanneer het voedsel niet door de ring kan gaan, leidt dit tot een blokkering met braken tot gevolg. Instinctief denkt de patiënt dat hoe smaller de ring is, hoe meer gewichtsverlies er zal zijn, maar een te strakke ring kan echter een hoop nadelen opleveren. Want inderdaad, bij een hele kleine doorgang kan alleen zacht voedsel worden ingenomen, wat per definitie vetter is en meer suikers bevat. Men kan dan maar weinig eten en eet zeer rijk voedsel, waardoor het gewichtsverlies mogelijk niet evenredig is aan de geleverde inspanningen. Bovendien is het voedingsevenwicht ontoereikend.

De aanwezigheid van de ring maakt het dus noodzakelijk om goed te kauwen en de tijd te nemen, maar het is ook nodig om te kiezen voor een evenwichtige voeding, zelfs terwijl groenten en vlees juist behoren tot de voedingsmiddelen die het minst gemakkelijk voorbij de ring geraken. Vers brood heeft ook een ingewikkelde textuur. Geleidelijk aan kunnen de eetgewoonten veranderen. Daarom is het belangrijk om gemotiveerd te blijven. Sommigen verloren wel 100 kg dankzij de ring, maar anderen totaal niets.

In het geval van een maagring, komt het voedsel na de ring aan in een intacte maag, die op de gebruikelijke manier deelneemt aan de spijsvertering, in tegenstelling tot wat er gebeurt bij een sleeve of bypass.

De voorwaarden waaraan moet worden voldaan om van deze chirurgische oplossing te kunnen genieten

Er zijn zowel verschillende medische voorwaarden als terugbetalingsvoorwaarden om deze bariatische chirurgie te kunnen ondergaan. Om een deelse terugbetaling te kunnen verwachten van de Belgische staat, is het belangrijk aan de volgende voorwaarden te beantwoorden :

  • Minimum leeftijd : 18 jaar ;
  • Zeker al een jaar lang echte pogingen hebben ondernomen om af te vallen ;
  • Een BMI hebben dat groter is dan of gelijk aan 40, of dat 35 bedraagt in combinatie met comorbiditeitsfactoren zoals verhoogde bloeddruk, het slaapapnoesyndroom, diabetes, enz. (body mass index, bereken het hier)
  • De chirurg die de operatie gaat uitvoeren moet een standaard notificatieformulier bezorgen aan de adviserende geneesheer van de mutualiteit van de patiënt;
  • De ziekenhuisinrichting waar de operatie van de obese patiënt zal plaatsvinden moet een register bijhouden van alle bariatische operaties waarvan de modaliteiten door de Commissie voor Verzekeringen zijn vastgesteld.

Wat is het gewichtsverlies waaraan een patiënt met maagring zich kan verwachten ?

Gemiddeld is het gewichtsverlies na het plaatsen van een maagband minder groot dan na een sleeve of bypass. Niettemin zal de gewichtsvermindering al voldoende zijn om de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk te verbeteren. Naar schatting is het verliezen van 50% van iemands overgewicht al een goed resultaat.

Risico's verbonden aan de plaatsing van een instelbare maagband

De plaatsing van een maagband houdt de normale risico's in die iedere anesthesie of chirurgische ingreep meteen kunnen veroorzaken : longinfectie, embolie, allergische reactie, flebitis, perforatie van een orgaan of hematoom. De risico's op langere termijn zijn : onvoldoende gewichtsverlies, onevenwichtige voeding, gastro-oesofageale reflux, slokdarmverwijding, slippen van de ring of infectie van de doos.

Meer informatie of een afspraak voor een consultatie betreffende een instelbare maagband ?

Neem telefonisch of via ons online formulier contact op met ons medisch team. Dr. Jacques Himpens en zijn medewerkers staan tot uw beschikking om uw verzoeken zo snel mogelijk te

Laatste blogpost

Bekijk al het nieuws

20 jaar ervaring

Ondersteuning op maat

Constant en plurdisciplinair team

State-of-the-art operatiekamers

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Aarzel niet om onze FAQ te bezoeken

E-mail

Neem op elk gewenst moment contact met ons op via ons formulier

Rendez-vous

Maak op elk moment een afspraakonline

Telefoon

Van 08.00 uur tot 18.00 uur (in geval van nood 24 uur per dag bereikbaar)

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.