Er bestaan verschillende technieken voor patiënten die lijden aan obesitas om gewicht te verliezen. Een van de meest recente interventies is een gastrische plicatie, geschikt voor mensen met een ma...
Sleeve Gastrectomie
Een sleeve gastrectomie is een onomkeerbare chirurgische ingreep waarbij het volume van de maag sterk wordt verkleind. Dr. Jacques Himpes, die gespecialiseerd is in de chirurgische behandeling van ernstige en morbide obesitas in het Deltaziekenhuis in Brussel, legt de verschillende aspecten van deze bariatrische interventie uit.
Wat is een sleeve gastrectomie en hoe verloopt deze operatie ?
De sleeve gastrectomie of verticale maagverkleining is een onomkeerbare bariatrische operatie waarbij het volume van de maag aanzienlijk wordt verkleind. Via kleine incisies (laparoscopie) verwijdert het chirurgisch team een groot deel van de maag, om een buisvormige tunnel met een zeer klein volume te creëren.
Kandidaten voor dit type obesitaschirurgie worden meestal de dag vóór de ingreep in het ziekenhuis opgenomen. De avond na de operatie kan de patiënt al een paar slokken drinken en een paar stappen lopen. De volgende dag mag hij starten met een vloeibaar dieet, en de daarop volgende dag kan hij al terug naar huis. Uiteraard kan de duur van de hospitalisatie langer of korter zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Ontdek het principe van de sleeve gastrectomie op video
Aan welke voorwaarden moet men voldoen om in aanmerking te komen voor een sleeve gastrectomie ?
Om toegang te krijgen tot deze obesitaschirurgie, bestaan er enkele medische criteria en terugbetalingsvoorwaarden naast elkaar. Om te kunnen genieten van een gedeeltelijke terugbetaling voor een sleeve gastrectomie door de Belgische staat, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- Minimum 18 jaar oud zijn ;
- Ten minste een jaar lang al serieuze pogingen hebben ondernomen om af te vallen ;
- Een BMI hebben (body mass index, bereken het hier) groter dan of gelijk aan 40, of ten minste 35 in combinatie met comorbiditeitsfactoren zoals verhoogde bloeddruk, het slaapapnoesyndroom, diabetes, enz.
- De chirurg van de patiënt moet een standaard notificatieformulier bezorgen aan de adviserende geneesheer van zijn mutualiteit ;
- De ziekenhuisinrichting waar de operatie plaatsvindt moet een register bijhouden van de obese patiënt met alle bariatische operaties waarvan de modaliteiten door de Commissie voor Verzekeringen zijn vastgesteld.
Het gewicht in percentage dat men kan verliezen na een sleeve gastrectomie
Wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat een gewichtsverlies van tussen 5% en 10% van de totale lichaamsmassa een individu in staat stelt zijn gezondheid te verbeteren. 50% van het totale overgewicht verliezen als gevolg van een obesitaschirurgie is al synoniem voor succes. De verwachting na een sleeve gastrectomie is een verlies van 70% van het overgewicht. Deze gemiddelden variëren in functie van verschillende factoren, eigen aan iedere individu: de genetica, zijn medewerking na de operatie, zijn persoonlijke geschiedenis, zijn levensstijl, enz.
De mogelijke complicaties bij deze chirurgische ingreep
De meest voorkomende risico's die direct verband houden met een sleeve gastrectomie zijn een slechte genezing, bloedingen, een vernauwing (stenose), reflux, een longembolie of een luchtweginfectie. Met een goede evaluatie en een optimale voorbereiding vóór de operatie kan men het risico op complicaties aanzienlijk verminderen. Ook de algemene anesthesie vormt een verhoogd potentieel risico voor de obesitaspatiënt.
Sleeve gastrectomie of gastrische bypass : welke operatie wanneer ?
De chirurg en de patiënt kunnen samen overleggen voor welke operatie wordt gekozen. De sleeve gastrectomie en de gastrische bypass zijn twee ingrepen die worden uitgevoerd met hetzelfde doel : te helpen een beter evenwicht te vinden wat voeding betreft.
Na een sleeve gastrectomie is er geen risico op het dumpingsyndroom (een ongemak gerelateerd aan de inname van suikers wat op kan duiken na een bypass operatie). Een sleeve kan echter wel de intensiteit op een gastro-oesofageale reflux verhogen en dus is een gastrische bypass meer geschikt bij een reeds aanwezige hiatale hernia of reflux. In vergelijking met een gastrische bypass, is de sleeve minder ingrijpend wat de bijkomende inname van vitaminesupplementen betreft.
Tenslotte zijn er bepaalde chronische ziekten zoals lever-of maagziekten waar om technische redenen van toezicht gekozen moet worden voor een sleeve in plaats van een bypass.
Wenst u een medische consultatie of meer informatie betreffende een sleeve gastrectomie ?
Dan nodigen we u uit om contact op te nemen met Dr. Jacques Himpens in het Deltaziekenhuis in Brussel. Onze medewerkers staan tot uw beschikking om u zo snel mogelijk de nodige informatie te sturen.