Gewichtstoename na een maagchirurgie: wat moet u doen ?

De angst om te verdikken na een bariatrische operatie in Brussel is een van de grootste bezorgdheden van patiënten. Wat zijn daar de oorzaken van ? Wat stellen medische specialisten voor, om verdikken tegen te gaan ? Een close-up.

Gewichtstoename na bariatrische chirurgie: wat zijn de oorzaken ?

Er zijn verschillende factoren die een gewichtstoename na een sleeve gastrectomie, een gastrische bypass of verstelbare maagring kunnen veroorzaken. Het kan te wijten zijn aan een psychologisch trauma, een geleidelijke afname van de motivatie, maar ook een technisch chirurgisch probleem. Een gewichtstoename kan op elk moment na de operatie plaatsvinden, er is geen algemene regel.

Enkele kilo's aankomen naarmate de jaren verstrijken maakt iedereen mee, en hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Dat mogen echter niet teveel kilo's zijn. Om de risico's op een gewichtstoename te verkleinen, is het belangrijk dat er na een bariatrische operatie een langdurige postoperatieve omkadering volgt, dat men de voedingsaanbevelingen blijft opvolgen en dat men gemotiveerd blijft.

 

Het opstellen van een actieplan door de artsen bij een gewichtstoename van de patiënt

Bij een gewichtstoename zullen de artsen eerst proberen te begrijpen waarom de patiënt aan lichaamsmassa herwint. Is het alleen maar de angst om aan te komen, of is het een reële toename van een enkele kilo's ? Het gespecialiseerde team zal ook bekijken of de patiënt misschien een periode heeft doorgemaakt waarin hij zijn dieet niet onder controle had en de factoren detecteren die dit veroorzaakten. Is de gewichtstoename plotseling gebeurd of geleidelijk aan? Welk type voedsel heeft de patiënt gegeten? Heeft er een eetstoornis plaatsgevonden (boulimie, hyperfagie, …) ?

Het is pas wanneer de arts een antwoord heeft op al deze vragen, dat hij in staat is om de precieze oorzaak van de terugval na de obesitaschirurgie te bepalen, en dat hij de patiënt een op maat gemaakte behandeling kan voorstellen. Deze behandeling kan variëren van nieuw dieet tot een psychologische begeleiding, maar kan ook een technische herstelling van een storing inhouden die soms tot een nieuwe operatie kan leiden.

Vragen over obesitaschirurgie en de implicaties ervan?

Neem contact op met Dr. Jacques Himpens en zijn team in Brussel voor meer informatie of een medisch advies. Wij zijn bereikbaar per telefoon, of 24 uur op 24 via ons online contactformulier. Dat is snel en gemakkelijk! Onze medewerkers helpen u zo snel mogelijk verder.