Lichamelijke ongemakken na een obesitasoperatie: tijdelijk en niet-ernstig

Een operatie ondergaan in Brussel ter behandeling van een obesitasprobleem brengt veel positieve veranderingen mee in uw dagelijks leven : een verbetering van uw gezondheid in het algemeen, een herwaardering van uw lichaam met onder andere ook nieuwe kleding, nieuwe mogelijke zithoudingen dankzij het gewichtsverlies, enz.

Er kunnen echter ook enkele fysieke ongemakken verschijnen. Ze zijn zonder gevaar voor uw gezondheid en tijdelijk of gemakkelijk te behandelen. Laten we enkele van de meest voorkomende symptomen na bariatrische chirurgie bekijken.

Na bariatrische chirurgie: soms storende  ongemakken

Ongeacht voor welke operatie werd gekozen om af te vallen in Brussel, de volgende symptomen zijn heel gewoon:

Moeilijkheden om plat water te drinken

Plat water doorslikken blijkt moeilijk. Sommigen ervaren het zelfs als"het doorslikken van een steen". Deze sensatie vervaagt met de tijd.

Pijn aan de linkerzijde de eerste week

Patiënten beschrijven een soort van steek in hun zij die vervaagt en volledig verdwijnt naarmate de dagen verstrijken.

Vermoeidheid veroorzaakt door het gewichtsverlies

Het aanzienlijke gewichtsverlies dat wordt veroorzaakt door een dieet of een maagoperatie zoals een gastrische bypass, vermoeit het organisme. Het lichaam krijgt minder voedsel binnen en verliest voornamelijk vet. Het kan niet langer een reserve aanmaken en reageert daarop door zichzelf op rust te zetten.

U kunt op verschillende manieren tegen deze vermoeidheid ingaan :

Haaruitval na de algemene verdoving

Haarzakjes zijn gevoelig voor de verschillende gebeurtenissen die zich tijdens ons leven kunnen voordoen: een bevalling, een operatie onder algemene anesthesie, zoals het geval is voor een ingreep voor gewichtsverlies, een emotionele shock of aanzienlijke stress, allopathische behandeling tegen flebitis, ... Haarverlies is meestal niet zichtbaar op de hoofdhuid, maar wel op het kussen of de haarborstel.

Ook deze reactie van het lichaam is tijdelijk. De inname van de vitamines die uw maagchirurg tijdens de postoperatieve follow-up voorschrijft draagt bij aan het verdwijnen van de alopecia.

Gevoel van kou, uw bondgenoot in het gewichtsverlies !

Een andere fysiologische reactie die men ervaart bij gewichtsverlies, is het gevoel van kou. Het lichaam verliest geleidelijk haar thermische laag, die bestaat uit de overtollige vetcellen. Het koud hebben heeft voordelen voor het lichaam :

  • Het koud hebben verbrandt calorieën om de lichaamstemperatuur te behouden. Dit bevordert het gewichtsverlies ;
  • Ontwikkeling van bruin vetweefsel: bruin vetweefsel is belangrijk voor het in stand houden van de lichaamstemperatuur. Het is een van de mechanismen waarbij men calorieën verbrandt. Het is slechts een klein volume dat met name diep in de thorax wordt gecreëerd en dat niet zichtbaar is voor het blote oog.

Verlies van elasticiteit van de huid

Een aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaakt het krimpen van de huid ... tot een bepaald niveau. Het wordt aanbevolen om lichaamsbeweging te hebben om de spiermassa onder de dermis te behouden en zo de huid voldoende gespannen te houden. Een huidreconstructie kan worden overwogen na een obesitaschirurgie om de laatste overtollige huid te elimineren, afhankelijk van het verlies van het lichaamsgewicht en de kwaliteit van uw huid.

Andere gevolgen door het verlies van overgewicht

Het overschakelen naar een meer gediversifieerd en kwalitatief dieet heeft ook gevolgen voor het spijsverteringsstelsel: de transit kan veranderen en uw stoelgang kan een andere geur hebben. De aanpassing van uw anatomie gekoppeld aan de operatie kan ook meer spijsverteringsgeluiden veroorzaken.

Daarbij zal het heel intrigerend zijn om enkele nieuwe lichaamssensaties te ontdekken: de sensatie van het weer vrij komen liggen van het sleutelbeen of de botten van de heup wanneer de persoon lang heeft geleefd met een aanzienlijk overgewicht. Sommige patiënten maken zich zorgen om deze onbekende uitsteeksels, die er in feite altijd al zijn geweest. Daarentegen zullen minder comfortabele stoelen worden soms als echt te hard ervaren.

Ten slotte zijn er nog verschillende andere heel positieve veranderingen :

Wilt u meer weten over de effecten en risico's van bariatrische chirurgie? Neem contact op met Dr. Himpens !

Maak een afspraak in Brussel voor een consultatie of om extra informatie te verkrijgen over onze chirurgische oplossingen voor de behandeling van obesitas. Onze medische teams zijn beschikbaar om u zo snel mogelijk te informeren.