De reconstructie van de huid na een operatie om gewicht te verliezen

Zich laten opereren als behanding tegen obesitas in België resulteert in een aantal grote veranderingen bij de patiënt. Voor de verschillende problemen zijn er multidisciplinaire oplossingen voorzien in de post-operatieve opvolging :

 • Nieuwe voedingsgewoonten onder begeleiding van een voedingsdeskundige en een diëtist ;
 • Nieuw extern zelfbeeld : herdefiniëring van de identiteit van de patiënt en beheer van nieuwe sociale interacties ;
 • Slappe overtollige huid door verlies aan elasticiteit.

In dit artikel leggen onze specialisten uit wat er kan worden geregeld voor de fysieke reconstructie van het lichaam na een maagoperatie.

Het slap worden van de huid na een groot gewichtsverlies

De elastische eigenschappen van de huid zorgen voor een natuurlijke lift na een matig gewichtsverlies. Maar deze huidelasticiteit is niet eindeloos. Een gewichtsverlies van meer dan 30 of 40 kg, zoals bijvoorbeeld na een gastrische bypass, maakt het meestal niet meer mogelijk voor de huid om terug te keren naar de staat van voor de obesitas.

Overtollige huid komt heel vaak voor na een bariatrische operatie, en dit, ongeacht het type operatie dat het beste bij uw profiel paste. Een reconstructieve operatie kan dus noodzakelijk blijken om de overtollige huid te verwijderen.

Overtollige huid kan op de volgende delen van het lichaam achterblijven :

 • Buik
 • Borst
 • Armen
 • Dijen

Iedere persoon ervaart de nadelen van een slappere huid na een groot gewichtsverlies op een andere manier :

 • Het esthetisch beeld komt niet overeen met uw sociale verplichtingen of uw kledingkeuzes ;
 • Ongemak, zelfs pijn door de wrijving en de wondjes in de huidplooien.

Hoe overtollige huid na een maagoperatie beperken?

Eén van onze tips voor de periode direct na de operatie wanneer u gewicht begint te verliezen, is te kiezen voor de meest gezonde levensstijl. Dit zal u de beste kansen bieden om te slagen in uw gewichtsverlies.

Een fysieke activiteit starten onder toezicht is daarbij een belangrijke factor. Hiermee kunt u :

 • Spierverlies beperken : het volume van de spiermassa moet worden behouden en versterkt om de huidspanning te behouden. De huid zelf wordt niet steviger door sport, maar het slap worden hangt af van de relatie tussen de spiermassa en de vetmassa ;
 • De vicieuze cirkel van inactiviteit veroorzaakt door het overgewicht doorbreken ;
 • Het cardiovasculaire systeem versterken zodat fysieke activiteiten beter worden verdragen.

Er wordt een fitnessprogramma opgesteld in samenwerking met zorgverleners. Het wordt aangepast volgens de evolutie van de omstandigheden, zoals uw conditie en gewicht.

Plastische chirurgie : wanneer het gewichtsverlies is gestabiliseerd

Er kan een reconstructieve ingreep wordt overwogen als onderdeel van een lange termijn follow-up na een bariatrische operatie in Brussel. Verschillende zorgverleners vormen een multidisciplinair team dat het jaar na de interventie regelmatig overleg pleegt en controles uitvoert. Zo wordt u begeleid door uw bariatrische chirurg, een voedingsdeskundige, een psycholoog en een diëtist. De frequentie van de afspraken varieert al naargelang de vastgestelde behoeften.

De gedeeltelijke of volledige dekking door uw mutualiteit en hospitalisatieverzekering varieert volgens objectieve criteria. De reconstructieve chirurgie wordt zo esthetische mogelijk uitgevoerd, maar dit mag niet de enige motivatie voor de interventie zijn. Neem zeker even vooraf contact op met uw verzekeraar.

Wilt u meer weten over huidreconstructiechirurgie na een bariatrische operatie?

Neem contact op met Jacques Himpens, bariatrische chirurg in Brussel voor meer informatie of een afspraak voor een consultatie. Ons gespecialiseerde team staat klaar om u zo snel mogelijk te antwoorden.