Kiezen voor bariatrische chirurgie wanneer diëten niet doeltreffend blijken ?

Wanneer diëten en een gezonde levensstijl geen oplossing bieden voor de behandeling van obesitas, kan bariatrische chirurgie worden overwogen als mogelijk hulpmiddel. Een sleeve gastrectomie, gastrische bypass of maagband, ongeacht het type maagoperatie, het is geen keuze uit gemak. Onze Belgisch team met obesitasspecialisten vertelt u meer over deze mogelijke behandeling van obesitas.

Voedselbeperking om overtollig gewicht te verliezen

Per definitie is een dieet om af te vallen een langere of kortere periode waarin men beperkt eet om gewichtsverlies mogelijk te maken. Als het gaat om een paar kilo's te verliezen voor de zomer of na een periode van overmatig eten, is wilskracht vaak voldoende.

De persoon die op dieet is, verliest gewicht door de consumptie van bepaalde eetwaren te schrappen, door de totale inname van voedsel te beperken of door een bepaald dieet te volgen. Het beste is om er een gezonde levensstijl op na te houden (uitgebalanceerd dieet, regelmatige sportactiviteit ...). Welke  methode u ook kiest, een beperking op korte termijn stelt u in staat om de ongewenste kilo's weer kwijt te raken.

Een dieet, een kwestie van wilskracht ?

Wanneer het echter om ernstige of morbide obesitas gaat, is een dieet volgen tot men terug een normaal gewicht heeft vaak erg lang en moeilijk om te volgen. Langdurige voedselbeperkingen kunnen moeilijk leefbaar zijn voor de persoon met overgewicht en kunnen aanzienlijke frustraties veroorzaken.

Een constant gevoel van honger veroorzaakt ongemak en is moeilijk om vol te houden. Terwijl sommige mensen hun doel enkel met wilskracht wel bereiken, slagen anderen er niet in om al hun kilo's te verliezen, zeker niet wanneer het erg lang moet worden volgehouden.

Maagchirurgie als oplossing voor ernstige obesitas

Alhoewel het zeker niet het ideale antwoord op alle problemen van overgewicht is, biedt bariatrische chirurgie toch een mogelijke oplossing voor mensen die lijden aan ernstige of morbide obesitas. Wanneer diëten niet afdoende werken, kan een operatie zoals een sleeve gastrectomie, een gastrische bypass of de plaatsing van een verstelbare maagband de patiënt doen gewicht verliezen en zijn leefcomfort verbeteren.

Alvorens tot een maagoperatie te kunnen overgaan, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Zo zijn een preoperatieve beoordeling met medische onderzoeken en consultaties noodzakelijk om te bepalen of de patiënt hiervoor in aanmerking komt. De chirurg kijkt na of er geen minder invasieve behandeling kan worden overwogen. Chirurgie is de laatste oplossing, maar is verre van eenvoudig. Het is een moeilijke beslissing vanwege de vele stappen die moeten worden gezet.

Op gewicht blijven na een bariatrische operatie dankzij een gezonde levensstijl

Een bariatrische interventie helpt om daar te slagen, waar diëten faalden. Inderdaad, het gewichtsverlies is na een operatie niet meer enkel afhankelijk van de patiënt en zijn wilskracht. Er is direct een behoorlijk gewichtsverlies, te danken aan het feit dat de persoon na de operatie minder geneigd is om veel te eten. Voor welke operatie er ook gekozen wordt om obesitas te behandelen, de patiënt heeft veel minder honger.

Maar na verloop van tijd stabiliseert het verlies aan gewicht. Een post-operatieve follow-up is dan essentieel en beslissend om een gewichtstoename op termijn te voorkomen. De patiënt die een maagoperatie heeft ondergaan, moet absoluut een gezonde levensstijl aannemen om de effecten van de operatie te behouden.

Vragen over maagoperaties als laatste hulpmiddel om af te vallen in België?

Het team van Dr. Jacques Himpens beantwoordt al uw vragen via het contactformulier dat online beschikbaar is en staat tot uw beschikking in Brussel.

20 jaar ervaring

Ondersteuning op maat

Constant en plurdisciplinair team

State-of-the-art operatiekamers

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Aarzel niet om onze FAQ te bezoeken

E-mail

Neem op elk gewenst moment contact met ons op via ons formulier

Rendez-vous

Maak op elk moment een afspraakonline

Telefoon

Van 08.00 uur tot 18.00 uur (in geval van nood 24 uur per dag bereikbaar)

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.