Snelle revalidatie na bariatrische chirurgie: draagt bij aan uw herstel

Kiezen voor een operatie in Brussel voor de behandeling van obesitas, vereist een zeer intensieve begeleiding van het hele team zorgverleners vóór, tijdens en na de ingreep. Niettemin speelt de patiënt ook een actieve rol bij een snelle revalidatie. Uw bariatrische chirurg legt de verschillende protocollen uit die u moet volgen.

Een maagoperatie om af te vallen: de voorbereiding van de periode na de ziekenhuisopname

Kiezen voor een maagoperatie met het oog op aanzienlijk gewicht verliezen verloopt in verschillende stappen. Allereerst zal het medische team nagaan of u wel degelijk aan de voorwaarden beantwoordt om in aanmerking te komen voor een bypass of een andere obesitasoperatie in België.

Een preoperatieve evaluatie gaat gepaard met een goede voorbereiding, zowel fysiek als psychologisch. Er vinden verschillende ontmoetingen plaats tussen u en de leden van het medisch team: chirurg, anesthesist, voedingsdeskundige.

Elkeen legt het verloop uit van de operatie, zoals bijvoorbeeld bij een verstelbare maagband, hoe deze precies werkt en hoe de postoperatieve periode verloopt. Deze consultaties gaan ook tijdens en na de ziekenhuisopname door. De planning van de postoperatieve consultaties zijn meestal als volgt: 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar, ...

Informeer u goed bij het obesitas behandelcentrum betreffende de voorgestelde begeleiding, voordat u aan uw chirurgische avontuur begint.

Herstellen van een bariatrische operatie : de rol van de patiënt

Afhankelijk van geval tot geval verlaten de geopereerde personen het ziekenhuis meestal binnen de 24 tot 48 uur. De rol van de patiënt in de revalidatie is belangrijk om drie redenen :

  • Het risico op complicaties minimaliseren
  • Een nieuwe start maken in de beste omstandigheden
  • Volledig tevreden zijn met uw aanpak om gewicht te verliezen

De maagchirurg stelt een arbeidsongeschiktheid van één maand voor, na de ingreep. Niet dat u dit fysiek nodig heeft, maar deze periode is erg belangrijk. Het laat u toe u opnieuw te focussen op uzelf, op uw maaltijden en uw ambities bij dit nieuwe begin. Tijdens deze periode na een maagoperatie is het noodzakelijk om een nieuwe gezonde levensstijl aan te nemen. Uw eigen aanpak kan op verschillende fronten gebeuren :

  • Een fitnessprogramma : het hervatten van een lichamelijke activiteit helpt om op lange termijn de kans op vasculaire en respiratoire complicaties te verminderen. Voor uw gemak is het aanbevolen om u te registreren in een sportschool bij u in de buurt. De fysieke aanpak moet spontaan en positief gebeuren, en mag niet aanvoelen als een verplichting ;
  • Het opstellen van een voedingsplan vóór de procedure : een operatie om gewicht te verliezen, zoals een sleeve gastrectomie, leidt tot een snel gevoel van voldaanheid. Deze ingreep is bedoeld voor grote eters. Het is daarom noodzakelijk om de manier van eten aan te passen. De gastrische bypass is een interventie die geschikt is voor alle soorten voedselprofielen: zowel de snoeper als de grote eter, maar vereist ook een nieuw dieet ;
  • Een psychologische opvolging, afhankelijk van persoon tot persoon en op verzoek.

Wanneer u deze stappen volgt, is de kans groter dat u snel alleen verder kunt en uw nieuwe start een feit wordt.

Overweegt u een maagoperatie met een kwalitatieve omkadering in België?

Neem contact op met het medisch kabinet van Dr. Himpens in Brussel voor meer informatie of voor een afspraak betreffende een chirurgische oplossing voor de behandeling van obesitas.

20 jaar ervaring

Ondersteuning op maat

Constant en plurdisciplinair team

State-of-the-art operatiekamers

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Aarzel niet om onze FAQ te bezoeken

E-mail

Neem op elk gewenst moment contact met ons op via ons formulier

Rendez-vous

Maak op elk moment een afspraakonline

Telefoon

Van 08.00 uur tot 18.00 uur (in geval van nood 24 uur per dag bereikbaar)

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.