De sleeve gastrectomie : wat zijn de oorzaken voor het falen van deze bariatrische operatie?

Het uitvoeren van een sleeve gastrectomie voor de behandeling van obesitas biedt uitstekende resultaten. In sommige gevallen kan echter een aanzienlijk gewichtstoename of te weinig verlies van lichaamsgewicht optreden. Het mislukken van deze bariatrische operatie is meestal multifactorieel. Focus op de technische en gedragsmatige oorzaken.

Het post-operatief falen van een obesitasoperatie

Voordat we een operatie kunnen catalogeren als een mislukking, moeten we definiëren wat als mislukt moet worden beschouwd. Na een bariatrische chirurgie zoals de sleeve gastrectomie, wordt een verlies van 50% van het overgewicht over het algemeen beschouwd als een succes.

Het ideale gewicht van een patiënt is afhankelijk van veel parameters, en is niet altijd haalbaar. Sommige patiënten slagen er niet in hun doel te bereiken vanwege hun metabolisme of hun genetische aanleg voor obesitas. Bovendien is een lichte toename van de lichaamsmassa op lang termijn gebruikelijk en geen reden tot ongerustheid. Daarom is het noodzakelijk om elk geval apart te analyseren om de factoren van een mogelijke disfunctie te bepalen.

Technische problemen die inherent zijn aan een bariatrische interventie

Zoals iedere andere operatie ter bestrijding van obesitas, kan een  verticale maagverkleining mislukken vanwege chirurgische complicaties :

  • De maag is mogelijk slecht verkleind ;
  • Het gebeurt dat de sleeve breder wordt met de tijd ;
  • Er kan een reflux of een stenose van de maag opduiken wat voedingsproblemen veroorzaakt.

Er kan dan als tweede optie aan een gastrische bypass worden gedacht om een efficiënte oplossing te bieden.

Het geestelijk welzijn van de patiënt na een sleeve gastrectomie

Sommige patiënten ervaren hun bariatrische operatie als een mislukking op psychologisch vlak. Ze hebben een lage eigendunk van hun lichaam. De oplossing voor hun obesitas wordt vervolgens als niet-afdoend ervaren. In dat geval kan alleen een psychologische ondersteuning ervoor zorgen dat de geopereerde persoon de sleeve en de resultaten ervan positief kan zien.

Een gezonde levensstijl in de strijd tegen obesitas

De behandeling van obesitas, ongeacht welk type bariatrische chirurgie, is in de eerste plaats een nieuwe start. Er moet dan ook een nieuwe levensstijl op gebied van voeding en op mentaal vlak worden aangenomen. Een te grote gewichtstoename na een obesitasoperatie treedt meestal op vanwege :

  • een gedragsmatige eetstoornis (hyperfagie, boulimie, ...)
  • een te vetrijk of te suikerrijk dieet ;
  • te veel eten ;
  • een ongezonde levensstijl.

Een uitgebreide postoperatieve opvolging door de bariatrische chirurg, een diëtist, een voedingsdeskundige en een psycholoog is essentieel en biedt de beste kans op slagen van de behandeling.

Wenst u meer informatie over de sleeve gastrectomie en de resultaten?

Neem gerust contact op met dr. Jacques Himpens en zijn multidisciplinaire team in Brussel. Wij beantwoorden graag al uw medische vragen.